Tämän päivän massojen musiikki rock tai suomalaisittain rokki on saanut alkunsa 1950-luvun Yhdysvalloissa. Nykyään rockissa on paljon erilaisia alalajeja ja tyylejä. 50-luvun alussa soitettu rock-musiikki perustui 12 tahtiseen bluesin rytmiin, jota soitettiin vain rajummin ja nopeammin. Sähköiset instrumentit yleistyivät ja etenkin sähkökitarasta tuli rock-tähtien symboli. Rockin kuningasta Elvis Presleytä voidaan kiittää myös rockin energisestä lavaesiintymisestä ja Little Richard osoitti maailmalle, kuinka rockia soitetaan pianolla. Muita merkittäviä alkuajan muusikoita olivat Chuck Berry ja Jerry Lee Lewis.
Rock oli ensimmäinen musiikkilaji, joka yhdisti mustien ja valkoisten köyhien kulttuuria. 50-luvulla oli ennen näkemätöntä, että marginaaliryhmien kulttuuria esiteltäisiin niin laajasti populaarikulttuurin muodossa. Rockin kautta kapinoitiin valtakulttuuria vastaan. 1960-luvulle mennessä rock oli jo levittäytynyt Eurooppaan ja etenkin Isoon-Britanniaan. Siellä se muuttui vielä suoraviivaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi. 60-luvulla rockista katosi sen rytmikkyys eli roll.
The Beatles tekee uuden vallankumouksen
1960-luvulla rock-maailmaa ravisutti neljä liverpoolilaista miestä ja heidän bändinsä The Beatles. Rockiin alkoi sekoittua myös tuohon aikaan pinnalla oleva hippiaate, joka sisälsi myös rakkauden kesän 1969, jolloin legendaarinen Woodstock järjestettiin ensimmäisen kerran. Muita merkittäviä brittiläisiä bändejä olivat tuolloin The Rolling Stones, The Who ja The Kinks. Yhdysvalloissa nähtiin psykedeelisen rockin synty.
Rock sai enemmän sisältöä 60-luvulla, kun se alkoi jakautumaan omiin alalajeihinsa. The Beatles ja The Rolling Stonesin soittama rock oli oma lajinsa. Folkmusiikista vaikutteita saanutta rockia soittivat Bob Dylan ja Simon & Garfunkel. Kitarataituri Jimi Hendrixin raskas ja psykedeelinen rock muokkasi kuitenkin merkittävästi rock-alaa. Rock jakautui soitintaitureihin, kuten Hendrix ja sanoituksissaan filosofoiviin artisteihin, kuten Dylan.
1970-luvulla rock saa lisää uusia vaikutteita
60- ja 70-luvulla rockin innovaatiot synnyttivät progressiivisen rockin ja heavy metallin. Parhaita esimerkkejä molemmista ovat bändit, kuten Yes, Pink Floyd, Black Sabbath ja Led Zeppelin. Progressiivista rockia käsiteltiin melkein taidemuotona, kun taas heavy metallissa tärkeintä oli raskas rytmi. 70-luvulla koettiin myös funk rock ja glam rock, jonka parhaita esimerkkejä olivat David Bowie sekä Kiss.
Muusta maailmasta poiketen Yhdysvalloissa soi edelleen perinteinen folk-rock. Lajin 70-luvun vaalijat olivat esimerkiksi Neil Young ja Joni Mitchell. The Eagles esitteli country rockin ja Bruce Springsteen toimi kantaaottavana lauluntekijänä. Carlos Santana esitteli maailmalle latinalaistyylisen musiikin ja rockin yhdistelmän. Amerikan etelävaltioista nousi myös southern rock Lynyrd Skynyrdin ja Allman Brothers Bandin mukana.
Punk rockin nousu
1970-luvulla punk alkoi nostaa päätään. Se oli vastine progressiiviselle rockille, joka taasen menetti nopeasti suosiotaan. Punk sekoitti nerokkaasti perinteisen rock and rollin ja underground-musiikin. Musiikin myötä syntyi oma alakulttuuri ja punkkarit. Tärkeitä punk-bändejä ovat Ramones, Sex Pistols ja The Clash. Punkin rinnalla kehittyivät myös uuden aallon rock ja hard rock, jota edusti erityisesti AC/DC.
80-luku näki stadionrockin, kun Bon Jovin suurieleiset konsertit kiersivät maapalloa. Guns`N`Roses edusti näyttävää hard rockia. Rock muuttui yhä raskaammaksi ja 80-luvun kovin sana oli glam metal, jota edusti Twisted Sisters ja Mötley Crue. 80-luvulla koettiin trash metal -yhtyeiden, kuten Metallican, Megadethin ja Anthraxin alku. Musiikki muuttui yhä digitaalisemmaksi. Suomalaisittain aikakauden merkittävin bändi oli Hanoi Rocks.
90-luvulla rock pirstoutuu edelleen
90-luvun merkittävimmät alalajit olivat grunge ja vaihtoehtorock. Tuolloin suuren maailman suosioon nousivat jo kauan alalla olleet bändit, kuten Red Hot Chili Peppers ja R.E.M. Metallica jatkoi edelleen raskaamman rockin edustamista ja muokkaamista. Metallimusiikki jakautui yhä useampiin alalajeihin. Punk heräteltiin henkiin uudestaan, kun Green Day ja Offspring menestyivät. Rockvaikutteista brittipoppia kuultiin myös ensi kertaa.
Rock-musiikki tänä päivänä
2000-luvulla rock-musiikki on palannut takaisin alkupäiviinsä, kun virtuoosimaisten kitarataitureiden arvostus on kasvanut entisestään. Tutut 90-luvun bändit soittavat edelleen, mutta rock-musiikki on muuttunut kapinallisten ja pienten ryhmien musiikista massamusiikiksi. Rock-musiikki on alkanut polkemaan paikallaan ja sen kulta-ajat ovat takana päin. Uudet tyylit, kuten hip hop ja elektroninen musiikki ovat viemässä markkinoita, vaikka niistäkin löytää vaikutteita rock-tyyleistä.
Suomirockin vaikuttajat
Suomirock alkoi ulkomaalaisten kappaleiden käännöksillä kunnes 70- ja 80-luvuilla nähtiin ensimmäiset suomalaiset rockbändit, kuten Eppu Normaali ja Leevi and the Leavings. Hanoi Rocks toi mukanaan myös kansainvälistä menestystä. Punk löysi tiensä myös Suomen lavoille ja merkittävin punkbändi oli Terveet kädet. Etenkin Helsingissä Tavastia rock-klubi edesauttoi musiikin kehitystä esitellen rohkeasti populaarikulttuurin ykkösnimiä.
Rock oli merkittävä aikakautensa vaikuttaja
Rock-musiikki syntyi 1940- ja 50-luvuilla muiden tunnettujen musiikkilajien kuten rythm and bluesin, gospelin ja kantrimusiikin jatkeena. Musiikkia alettiin soittamaan sähkökitaralla, rummuilla ja bassokitaralla, jotka ovat rockin tärkeimmät instrumentit. Rockin menestyksen salaisuus ja sen jatkuminen tähän päivään asti johtuvat täysin sen kytköksestä nuorisokulttuuriin. Rock oli ensimmäinen musiikkilaji, joka käsitteli nuorille tärkeitä asioita ja otti esiin jopa poliittisia aiheita. Yhdysvalloista trendi levisi ympäri maailmaa ja syntyi suuria rock-tähtiä kuten Elvis Presley ja Buddy Holly.
1950-luvulta lähtien rock on ollut merkittävä instrumentti uusille yhteiskunnan ideoille ja näkemyksille. Siitä syntyi tärkeä poliittinen äänitorvi ja erityisesti nuorille erityinen populaarikulttuurin osa. Suomalaiset ovat myös saaneet osansa kansainvälisestä suosiosta Hanoi Rocksin, HIM:in ja The Rasmuksen kautta. Rock on ollut suuri vaikuttaja moneen nykyiseen musiikkilajiin. Perinteinen rock elää kuitenkin vahvana edelleen.