Eppu Normaali

Kokoonpanon historia liittyy vahvasti Ylöjärvellä perustettuihin erilaisiin yhtyeisiin, joiden jäsenet olivat pitkälti samoja kuin lopullisessa Eppu Normaalissa. Bändin ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui Rockin SM-kisojen karsintojen yhteydessä vuonna 1977 Gorillassa. Eppu Normaali – tai tuttavallisemmin Eput – eivät menestyneet kisoissa, mutta tuomaristossa istunut Juice Leskinen vaati yhtyeelle vähintäänkin kunniamainintaa. Palkinto oli vahva osoitus sen potentiaalista.

Pian tämän jälkeen yhtyeen demonauhan “Poliisi pamputtaa taas” aiheutti ihastuneita huokauksia tunnetussa levy-yhtiössä, jonka perustaja Epe Helenius kutsui yhtiön levyttämään. Tämän seurauksena Eppu Normaalin ensimmäinen albumi, Aknepop ilmestyi vuonna 1978. Levy sai hyvät arvostelut ja se myi noin 2 000 kappaletta. Julkaisu myi lopulta kultaa vuonna 1994, kun se ilmestyi uudelleen CD-versiona.

Akun tehdas

Mikko Saarelan sanoittama Akun tehdas ilmestyi vuonna 1980 ja siinä on havaittavissa yhtyeen muutos punkista kevyempään suuntaan. Albumi sai hyvän vastaanoton ja levyltä julkaistiin singleksi myös “Puhtoinen lähiöni”, joka oli vuosien 1979-1980 suurimpia hittejä. Levy menestyi loistavasti ja sitä on myyty noin 57 000 kappaletta. Sen kappaleissa on havaittavissa huumorin avulla esitettyä yhteiskuntakritiikkiä.

Vuosien 1981 ja 1983 yhtiöltä ilmestyi jopa kolme albumia. Cocktail Bar, Tie vie, Aku ja köyhät pojat saavuttivat vaihtelevaa suosiota. Tämän ajanjakson aikana myös yhtyeen sanoittaja vaihtui Mikko Saarelasta Martti Syrjäksi. Kaurismäen veljekset ohjasivat yhtyeestä ikonisen dokumenttielokuvan “Saimaa-ilmiö”, joka seuraa yhtyeen kiertuetta Saimaalla. Tämä teki kokoonpanoa tunnetuksi myös keikkalavojen ulkopuolella.

Eppu Normaalin suosio räjähtää

Yhtyeen varsinainen suosio räjähti käsiin vuosina 1984-1986, jolloin yhtye julkaisi kolmen vuoden aikana peräti kolme suomirockin klassikoksi muodostunutta levyä. Niiden yhteismyynti läheni jopa puolta miljoonaa kappaletta. Kappaleet, kuten “Rupisia riimejä, karmeita tarinoita”, nostivat Eput takaisin koko kansan tietoisuuteen. Moni pitääkin tätä ajankohtaa Eppu Normaalin kulta-aikana, jonka maineella yhtye ratsastaa vielä tänäkin päivänä.

Eppu Normaalien kahdeksas albumi on monien musiikin kuuntelijoiden mielestä yhtyeen paras julkaisu. Sen tunnetuimmat biisit ovat “Vuonna 85”, “Kitara, taivas ja tähdet” ja “Voi kuinka me sinua kaivataan”. Viimeistään tämä levy vakiinnutti Eppu Normaalin aseman yhtenä suomalaisen rocktaivaan kirkkaimpana tähtenä. Tämän jälkeen yhtyeeltä ilmestyi tasaisin väliajoin vielä monta uutta albumia, jotka saavuttivat suurta suosiota.

Eput vuoden 1994 jälkeen

Yhtye juhlisti kymmenvuotista taivaltaan vuonna 1994. Vuosien 1994-2003 bändi keikkaili harvakseltaan eikä siltä ilmestynyt paljoakaan uusia kappaleita. Jäsenet päättivät kukin keskittyä omiin sooloprojekteihinsa ja Eppu Normaali siirtyi puolittain tauolle. Monet fanit pelkäsivät, että yhtye lopettaa kokonaan. Nämä pelot osoittautuivat turhiksi, kun kokoonpanolta ilmestyi pitkän ajan jälkeen vuonna 2004. single “Suolaista sadetta”.

Eppu Normaali esiintyi samana vuonna Tampereen Ratinan Stadionilla 30 000 ihmisen yleisölle. Lokakuussa 2004 yhtyeeltä ilmestyi vihdoin uusi studioalbumi “Sadan vuoden päästäkin”, joka nousi listojen kärkeen. Tavoistaan poiketen Eppu Normaali julkaisi kappaleesta ”Suolaista sadetta” musiikkivideon, joka oli yhtyeen historian ensimmäinen musiikkivideo. Pelkästään YouTubessa se on saavuttanut jo yli 1,7 miljoonaa katselukertaa.

Yhtyeen kokoonpanon muutokset

Eppu Normaalin kokoonpano on pysynyt hyvin alkuperäisenä. Se on muuttunut ainoastaan basistin kohdalla, joka on vaihtunut vuosina 1979 ja 1989. Mikko Saarelan jätettyä yhtyeen vuonna 1979 bassoon tarttui Mikko Nevalainen. Saarela jatkoi sanoittajana työskentelyä vielä tämän jälkeen, mutta työskentely oli vaikeaa Helsingissä asuvan jäsenen kanssa, minkä takia Martti Syrjä siirtyi yhtyeen bändin pääsanoittajaksi vuonna 1982.

Nykyinen kokoonpano

Eppu Normaalien nykyinen kokoonpano on pysynyt täysin samana, jo vuodesta 1989. Kokoonpano on seuraava: Martti Syrjä (laulu), Mikko Syrjä (kitara ja laulu), Juha Torvinen (kitara), Sami Ruusukallio (basso ja laulu), Aku Syrjä (rummut). Yhtyeen musiikki siirtyi 2000-luvulla yhä enemmän monivivahteisempaan ja tunteellisempaan suuntaan, joka heijasti yhtyeen kasvua muusikkoina ja ihmisinä.

Elokuussa 2016 yhtye veti jälleen kerran 30 000 ihmistä vetävän Ratinan stadionin täyteen samalla, kun yhtyeestä ilmestyi 40-vuotisen uran kunniaksi Eput-dokumenttielokuva. Juhlavuoden aikana yhtyeestä tehtiin myös uusi kirja sekä valokuvanäyttely. Eppu Normaali esiintyi viimeisen kerran Oulussa 26.8.2017, jonka jälleen yhtiö siirtyi määrittelemättömän pituiselle tauolle. Lopullista päätöstä yhtyeen lopettamiseksi ei ole kuitenkaan tehty.

Tekevätkö Eput paluun?

Eppu Normaali on yksi kaikkien aikojen suurimmista rock-nimistä, jonka suosiolle ei näy loppua. Yhtyeen perustettiin Ylöjärvellä ja alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Martti Syrjä (laulu), Mikko “Pantse” Syrjä, Aku Syrjä (rummut) sekä Mikko Saarela (basso) ja Juha Torvinen (kitara). Yhtyeen nimi tuli Mel Brooksin ohjaamasta elokuvasta Frankenstein Junior, jossa esiintyi nimi “Abby Normal”. Yhtyeen alkutaival liittyi voimakkaasti punkmusiikkiin, kunnes musiikki alkoi saada enemmän melodista suuntaa. Uran alussa sen pääasiallisena sanoittajana toimi Mikko Saarela, joka jatkoi roolissaan aina vuoteen 1981 saakka.

Eppu Normaalilla on edelleen erittäin vankka fanikuntansa, joka todennäköisesti odottaa tämän legendaarisen yhtyeen paluuta. Sen musiikki vetoaa ihmisiin sosiaaliseen taustaan ja ikään katsomatta. Eppu-fanit pyörittävät omaa nettisivustoaan, kun taas yhtyeellä on myös omat viralliset nettisivut. Kaikkien fanien kannattaa seurata sivustoja, jotka ovat täynnä mielenkiintoista tietoa. Sivut ovat myös todennäköisesti ensimmäiset alustat, jossa ilmoitetaan yhtyettä koskevista uutisista.