Rock-tapahtumat Suomessa

Ulkomailla ihmiset yhdistävät suomalaisiin kaksi musiikkigenreä – nämä ovat tango ja rock. Suomalaisten jäyhänherkkää sydäntä lähellä on erityisesti raskas rock, jota ei kuulla viiden tähden hotellien aulabaareissa, paitsi Suomessa tietenkin. Ja kuten jokainen musiikkifani tietää, suosikkibändiä on pakko päästä katsomaan livenä todella monta kertaa. Onneksi Suomi on nykyään festareiden ja muiden rock-tapahtumien runsaudensarvi.

Sanotaan, että Suomen suvi on kaunis, mutta lyhyt – ja siksi siitä pitää ottaa kaikki irti. Ja mikä parempi tapa nauttia valkoisista öistä, ruohon ja auringon lämmittämän hiekan tuoksusta, hyvästä seurasta ja live-musiikista kuin kesäfestarit, joita Suomessa on runsaasti. On vanhoja klassikkofestareita, kuten Provinssi ja Ruisrock, ja uusia tulokkaita, esimerkiksi Helsingin Flow.

Juhannusfestarit

Juhannuksena ihmiset katoavat kaupungeista joko mökeille tai festareille. Festarikattauksia on jokaiseen musiikinnälkään, mutta rockin, ja erityisesti raskaan rockin, ystävät suuntaavat Kauhajoelle Nummirockiin. Nummirock, joka järjestetään Nummijärven ympäristössä, josta ei löydy Ralph Lauren -henkisiä perheitä piknik-vilttien päällä syömässä sushia, vaan tarjolla on mustaa tiukkaa nahkaa, niittivöitä ja rannekkeita sekä värikkäitä bändipaitoja.

Muut juhannusfestarit ovat todellisen rock-kansan mustalla listalla, koska ne eivät ole tarpeeksi rock-uskottavia. Mutta jos haluaa viettää juhannusta elektronisen tanssimusiikin, rapin, suomalaisen iskelmän tai Suomi-popin parissa, kannattaa suunnata esimerkiksi Raumanmeren juhannusfestareille, joka tunnetaan myös nimellä Suomen Ibiza. Muita festareita, jotka saavat suuret massat liikkumaan vauhdilla, ovat Tahkon ja Himoksen juhannus.

Provinssirock

Seinäjoella pidettävä Provinssirock potkaisi ennen suomalaisen rock-kesän käyntiin. Vuodesta 1979 kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna rock-kansa matkusti Lakeuksille ja rokkasi kesäloman alkaneeksi niin, että Törnävän Saari rytisi. Provinssin järjestäjillä oli pitkään pettämätön vainu sen suhteen, kenestä tulee seuraava rock-taivaan pohjantähti tai supernova. Provinssissa onkin esiintynyt vino pino kansainvälisen rockin suuria nimiä The Smithistä REM:iin ja Museen.

Nykyään Provinssi järjestetään kesäkuun viimeisenä viikonloppuna ja vaikka se viime vuosina on ottanut askeleita kaupallisempaan suuntaan, se on silti todellinen rock-kansan festari, jossa musiikkiin intohimoisesti suhtautuvat voivat täysin palkein nauttia huippubändeistä ja aidosta festaritunnelmasta. Tänä kesänä Provinssissa esiintyy laaja skaala suomalaisia bändejä. Ulkomaisia isoja nimiä ovat mm. Offspring ja Biffy Clyro.

Ruisrock

Turussa tapahtuu 6-8. heinäkuuta– Ruisrock on Suomen tunnetuin ja idyllisin rockfestari. Se hetki, jolloin valkoiset majesteettiset laivat lipuvat esiin, kun joku rockin suurimmista nimistä on soittamassa rantalavalla, on aina yhtä nostattava. Ruisrock on tietynlainen ihmisten ja musiikin sulatusuuni. Siellä voi bongata perheitä rauhallisessa tunnelmassa, nahkahousuja, olkihattuihin pukeutuneita hipstereitä ja heitä, jotka kuuntelevat musiikkinsa vain radiosta.

Ruisrock on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin rockfestari. Vuosien saatossa rock-kansa on hakeutunut Ruissalon hiekka- ja nurmikentille katsomaan mm. U2:a, Bob Dylania, Nick Cavea, Nirvanaa ja Metallicaa. Tänä vuonna Ruisrock myytiin loppuun ennätyksellisen nopeasti. Kesän esiintyjäkaarti on komea, mutta rockfaneille se voi olla liian elektro-painotteinen.

Ilosaarirock

Joensuussa rokataan Ilosaarirockin tahtiin Ruisrockin jälkeisenä viikonloppuna. Se on myös rock-kansan silmissä vakavasti otettava tapahtuma. Ilosaarirock perustettiin vuonna 1971 ja se on Suomen toiseksi vanhin festari. Ilosaarirockissa rokataan viidellä eri lavalla, ja esiintyviä bändejä ja artisteja on yhteensä yli sata. Tämän kesän isoja ulkomaalaisia nimiä ovat Jack White, mustan metallin suuruus Satyricon ja vaihtorock-suosikki Hurula.

DBTL

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Turussa taas tapahtuu. Silloin on vuorossa Suomen ensimmäinen kaupunkifestivaali Down By The Laituri. Vuodesta 1988 järjestetty festari ripottelee erilaisia musiikkitapahtumia ympäri kaupunkia, ja bändejä voi kuunnella joko Aurajoen ja laiturin läheisyydessä tai klubeilla. Tänä vuonna esiintyjissä on nimiä, joiden takia kannattaa vetää nahkahousut jalkaan: Michael Monroe, Apulanta ja Tom Jones.

Tuska

Kun Seinäjoella rokataan Provinssin tahdissa, Helsingissä elämä on yhtä Tuskaa. Metallifestari Tuska kerää Suvilahteen paljon mustiin pukeutuneita metalli-faneja ja muita alternatiivimusiikin ystäviä. Tuskassa on juhlittu vuodesta 1998 lähtien. Festivaalierikoisuuksia ovat mm. kenttäsauna, TuskaLibre-alue ja Black Dining -ravintola. Viime vuonna Tuskassa tehtiin, kiitos HIM:in, kaikkien aikojen kävijäennätys. Tänä vuonna Tuskassa tarjoillaan Body Countia, Gojiraa ja kaikkien tuntemaa Europea.

Flow-festari

Rock-kesä on hyvä päättää kunniakkaasti Helsingin Suvisaaressa vietettävään Flow-festariin. Hipsterikaveriporukan hyvän fiiliksen taideprojektina vuonna 2004 aloitettu juhla on pienessä ajassa kasvanut yhdeksi Suomen parhaista festareista. Myös ulkomaalainen media jaksaa hehkuttaa sen ainutlaatuisuutta. Erityiseksi Flown tekee mm. se, että se on urbaani musiikki- ja taidefestivaali, jolle esteettiset seikat ovat tärkeitä. Tänä vuonna rock-kansan vetää paikalle Patti Smith.

Kengät jalkaan ja menoksi!

Suomalaiset ovat aina olleet musiikin suhteen harvinaisen intohimoista kansaa. Vaikka taivaalta sataisi kissoja, koiria, rakeita tai meteoriitteja, suomalainen rockfani ei ole millänsäkään, vaan tämä jatkaa rokkaamista festareilla hymy huulilla, tukka märkänä ja vettä kengissä. Suomessa riittää korkealuokkaisia rock-tapahtumia ja varsikin kesällä aika ei meinaa riittää kaiken kokemiseen. Kannattaa kaivaa hyvissä ajoin kalenteri esiin ja kartta käteen, ja alkaa suunnitella, mikä on rock-tapahtuma, jota et missään tapauksessa halua missata. Let’s rock!