Red Hot Chili Peppers

Suosittu Red Hot Chili Peppers on aikakautensa kiistanalaisin musiikkiyhtye ja sen keulahahmot tunnistetaan myös konserttilavojen ulkopuolella. RHCP ei ole koskaan pelännyt murtaa normeja ja ottaa kantaa. Heidät muistetaan parhaiten hulluista esiintymisasuista tai pikemminkin niiden puutteesta. Los Angelesissa vuonna 1983 perustetun bändin kokoonpanon muodostavat tänä päivänä laulaja Anthony Kiedis, basisti Michael ”Flea” Balzary, rumpali Chad Smith ja kitaristi Josh Klinghoffer. Perustajajäseninä olivat Kiedisin ja Flean lisäksi rumpali Jack Irons ja kitaristi Hillel Slovak.

Red Hot Chili Peppersin musiikkia voidaan kuvailla sanoin funk rock, mutta vuosien mittaan bändi on imenyt musiikkiinsa vaikutteita myös punkista ja psykedeelisestä rockista. Maailmanlaajuisesti Red Hot Chili Peppersin menestys on ollut parempaa kuin millään muulla rockyhtyeellä. Heidän albumejaan on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta ja he ovat voittaneet kuusi Grammy -palkintoa.

Menestyksensä johdosta RHCP pääsi Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2012. Bändin viimeisin studioalbumi on nimeltään ”The Getaway”. Yhteensä 11 albumilta on noussut useita hittikappaleita kuten ”Under the Bridge”, ”Californication”, ”Give it away”, ”Scar Tissue” ja ”Snow (Hey Oh)”. Kaupallisesti menestynein levy on vuonna 1999 julkaistu ”Californication”, jota on myyty melkein 16 miljoonaa kopiota.

Tarina alkaa Los Angelesista

Yhtyeen vaikeuksia ja henkilökohtaisia kriisejä täynnä oleva ura alkoi 1980-luvun Los Angelesista. Vuonna 1983 lukion samalla luokalla opiskelleet Anthony Kiedis, Micheal ”Flea” Balzary ja rumpali Jack Irons päättivät perustaa bändin, josta syntyi Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Jo tuolloin energinen lavaesiintyminen erotti yhtyeen muista ja he saivat koko ajan uusia keikkoja.

Suosion myötä nimi vaihtui myös Red Hot Chili Peppersiksi. Tuolta ajalta on peräisin yhtyeen persoonallinen tapa esiintyä alasti, vain sukka sukukalleuksiensa ympärillä. Yhtye sai sovittua levytyssopimuksen EMI American ja Enigma Recordsin kanssa ja ensialbumi The Red Hot Chili Peppers ilmestyi kauppoihin jo 1984. Albumi ei päässyt musiikkilistoille, mutta se oli tärkeä alku.

Suosion nousu ja kriisit

Toinen albumi, vuonna 1985 julkaistu Freaky Styley esitteli monipuolisempaa musiikkityyliä. Vanhaan tyyliin oli lisätty vaikutteita punkista ja funkista. Kiedis hakeutui ensimmäisen kerran vieroitushoitoon, jonka tuomalla uudella innolla syntyi vuonna 1987 julkaistu The Uplift Mofo Party Plan. Levy menestyi ensi kerran listoilla. Menestystä varjosti kitaristi Hillel Slovakin kuolema heroiinin yliannostukseen, jonka jälkeen myös rumpali Irons erosi.

1980-luvun lopulla laulaja Kiedis meni uudestaan vieroitushoitoon ja yhtye koki useita jäsenmuutoksia. Lopulta kitaristiksi löytyi John Frusciante, jolla tuli olemaan merkittävä rooli yhtyeen soundissa ja menestyksessä. Samoin rumpali Chad Smith liittyi bändiin. Uusi kokoonpano levytti vuonna 1989 julkaistun Mother`s Milk-levyn, joka nousi Billboard listalla sijalle 52 ja toi yhtyeelle ensimmäisen kultalevyn. Menestys lähti nousuun.

Blood Sugar Sex Magik räjäytti potin

Erittäin pitkän valmistelun jälkeen bändi julkaisi vuonna 1991 Blood Sugar Sex Magik-albuminsa. Albumi nousi vuoden sisällä Yhdysvaltojen albumilistan kolmanneksi ja etenkin hitit ”Suck My Kiss”, ”Under the Bridge” ja ”Give It Away” tekivät bändistä kansainvälisiä rocktähtiä. Albumin kiertueella heidän lämmittelijöinään olivat esimerkiksi Smashing Pumpkins ja Nirvana. Kitaristi John Fruschiante ei kuitenkaan kestänyt paineita ja erosi.

”Give It Away”-single toi yhtyeelle ensimmäisen Grammy-palkinnon ja RHCP palkittiin vuonna 1992 kolmella MTV Video Music Awards-palkinnolla. Kitaristi Dave Navarro liitettiin bändiin vuonna 1993. Navarron kanssa bändi julkaisi seuraavan studioalbuminsa One Hot Minuten vuonna 1995. Se oli tyyliltään synkkä ja sisälsi vaikutteita heavy metallista sekä psykedeelisestä rockista. Albumi sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta oli kaupallinen menestys.

Hittialbumi Californication ja suosion löytyminen uudestaan

Vuonna 1998 bändi koki kriisin, kun tiet Navarron kanssa erosivat. Hänet korvattiin taas Frusciantella, joka oli läpikäynyt henkilökohtaisia ongelmia. Yhtye jatkoi musiikin tekoa vanhalla tyylillään ja positiivisuudellaan, jonka tuloksena syntyi vuonna 1999 Californication. Albumi menestyi kansainvälisesti paremmin kuin aikaisemmat albumit ja siitä muodostui bändin ykkösalbumi. Albumia seurasi yhtyeen uran suurin ja mahtavin Californication-kiertue.

Menestyksen jatko ja tauon paikka

Californicationin menestyksen siivittämänä yhtye työskenteli seuraavan albuminsa, By The Way:n parissa. Vuonna 2002 julkaistu albumi oli musiikkityyliltään edellisiä albumeita rauhallisempi, modernimpi ja äänimaailmaltaan monipuolisempi. Albumi jatkoi Californicationin suosiota. Sen jälkeen julkaistiin kokoelmalevy Greatest Hits ja vuonna 2006 Grammy-palkittu Stadium Arcade, joka menestyi yli 27 maassa. Stadium Arcade -kiertueen jälkeen laulaja Kiedis ilmoitti bändin tarvitsevan tauon.

Paluu lavoille ja I`m With You

Kitaristi John Frusciante jätti tauon aikana bändin ja hänen tilalleen otettiin nuori Josh Klinghoffer. Yhtye palasi lavoille vuonna 2010 Neil Youngille omistetussa live-konsertissa. Vuoden päästä ilmestyi seuraava albumi I`m With You. Kansainvälisesti menestynyt albumi oli lisäksi Grammy-ehdokas vuonna 2012 ja samana vuonna RHCP valittiin Rock and Roll Hall of Famen jäseniksi.

The Getaway

I`m With You -albumin jälkeen yhtye esiintyi vuoden 2014 Super Bowlin puoliaika-show’ssa. Uusin ja viimeisin albumi The Getaway julkaistiin vuonna 2016. Albumia seurasi suuri maailmankiertue, jonka aikana bändi esiintyi kolme kertaa Suomessa. Uransa aikana yhtye on esiintynyt 10 kertaa Suomen lavoilla, joista ensimmäinen oli The Uplift Mofo Party Plan -kiertueen aikana vuoden 1988 Seinäjoen Provinssirockissa.