Useat Turun baarit tarjoavat live-musiikkia ja rock-keikkoja

Vain yksi baari Turussa on profiloitunut tarjoamaan pelkästään rock-musiikkia sekä raskasta heavy-musiikkia. Keikkojen osalta tilanne on kuitenkin toinen, ja rock-keikkoja on tarjolla monissa paikoissa. Nykyinen tilanne kertoo ehkä nuorison musiikkimausta jotakin. Nuoriso ei tällä hetkellä ole ilmeisesti kovin rock-henkistä ja sen vuoksi rock-tarjontaan sekoittuvat erilaiset musiikkityylit, kuten rap, folk ja pop sekä dj-keikat.

Turun musiikkirintamalla on tapahtunut viime vuosina muutoksia. Turun Klubi ja Rockbar lopettivat toimintansa melkein samaan aikaan, vuonna 2015. Tässä jutussa esitellään Turun parhaat paikat, jotka voidaan laveasti luokitella rock-baareiksi. Rock-musiikkia ja -keikkoja voi olla tarjolla esiteltyjen paikkojen lisäksi muuallakin, kuten esimerkiksi Sedu Koskisen uudessa ravintolamaailmassa, Naima-baarissa. Logomon ja Turkuhallin tapahtumakeskuksissa järjestetään puolestaan suurimmat konsertit.

Parhaana keikkapaikkana itseään mainostava Gong aloitti vanhan Turun Klubin tiloissa

Gong on live-musiikkiin erikoistunut baari aivan Turun keskustassa. Se aloitti vanhan Turun Klubin tiloissa melko samanlaisella konseptilla entisen Klubin kanssa. Gong on selkeästi hyötynyt tilanteesta. Gong tarjoilee live-musiikkia useana iltana viikossa. Perjantai ja lauantai ovat kuitenkin suosituimpia keikkailtoja. Gongin yhteydessä toimii irkkubaari Toby & Fellas, jossa voi nauttia live-musiikista sekä laulaa karaokea.

Gong ei ole rajoittunut mihinkään tiettyyn genreen. Musiikki voi olla rockia, popia tai rap-musiikkia – esiintyjät ovat kuitenkin useimmiten kotimaisia. Tapahtumapaikkana Gong on monipuolinen ja esityksiä voikin olla performanssitaiteesta jazziin. Suosituimpien keikkojen aikaan Gong voi melko täynnä, joten paikka onkin enemmän nuorison suosiossa. Toby & Fellasissa on karaokea ja viikonloppuisin esiintyvät house-bändit.

Dynamo-yökerho on Turun yöelämän keskus, jossa tapahtuu aina jotakin

Dynamo edustaa pitkän historian omaavaa Turkua parhaimmillaan, koska se sijaitsee vanhassa puutalossa. Dynamo on auki keskiviikosta lauantaihin. Perjantaisin Dynamossa voi nauttia erilaisista live-bändeistä ja lauantaisin menoa vauhdittavat dj-esiintyjät. Yökerho on onnistunut pärjäämään Turun muuttuvilla keikkapaikkamarkkinoilla jo yli 20 vuotta. Dynamo on suosittu ajanvietto ja tanssipaikka myös arki-iltoina, jolloin siellä ei ole esiintyjiä.

Dynamoa voi tällä hetkellä luonnehtia jonkinlaiseksi indie-baariksi, joka on hipsterien suosiossa. Paikallisen sanomalehden, Turkulaisen, äänestyksessä Dynamo valittiin ylivoimaisesti Turun parhaaksi yökerhoksi. Osaltaan Dynamon suosio perustuu varmasti live-musiikkitarjonnan monipuolisuuteen. Kovassa kilpailussa ei nykyään pärjää pelkästään rock-musiikilla. Dynamon vakio esiintyjiin kuuluvat rap-artistit. Lisäksi yökerho tarjoaa esiintymismahdollisuuksia myös monille uusille kyvyille ja tuntemattomammille bändeille.

Whisky Bar on rockin todellinen mekka

Useimmat Turun baarit eivät rajoita musiikkitarjontaansa pelkästään rock-musiikkiin, mutta Whisky Bar on tästä poikkeus. Yliopistonkadulla Turussa sijaitseva Whisky Bar tarjoaa aina popia raskaampaa musiikkia ja se onkin Turun ainoa todellinen rock-baari. Baarissa on asiakkaiden käytössä vanha kunnon jukeboksi. Whisky Barissa on satunnaisesti tarjolla keikkoja ja live-musiikkia. Muina aikoina rockia ja heavyä voi kuunnella levyltä.

Whisky Bar on avoinna viikon jokaisena päivänä, joten rockin ystävillä on aina paikka, jonne mennä. Baarin tunnelma on intiimi ja tuttavallinen ja henkilökunta juttelee rennosti vakioasiakkaiden kanssa. Iltojen ohjelmassa on tietovisoja tai vaikkapa viskimaistajaisia. Jääkiekkokin kuuluu olennaisena osana baarin tunnelmaan. Vaikka musiikin suhteen keskitytään vain rockiin, juomapuoli on kuitenkin pelkkää viskiä monipuolisempi.

Monipuolinen ja kokeileva Bar Kuka

Bar Kukaan on aina vapaa pääsy, myös live-keikoille. Baarilla on sama omistaja kuin suositulla Dynamolla ja esiintyjätarjontakin on yhtä monipuolinen. Bar Kuka on Dynamoa pienempi ja se on avoinna viikon jokaisena päivänä. Bar Kukassa on tarjolla stand-up -esiintyjiä, dj- esiintyjiä, open mic -iltoja ja erilaisia bändejä. Paikan musiikkitarjontaan voi tutustua sen verkkosivuilla olevien soittolistojen avulla.

Turun yöelämän outolintu Radbar

Aurajoen eteläpuolella sijaitsevassa Radbarissa on tarjolla esityksiä heavy metalista vitsien kerrontaan. Radbarin omistavat ylioppilaskunta ja Radbrew-panimo. Paikka kutsuu itseään post-apokalyptiseksi käsityöläisolutbaariksi. Siellä voi esimerkiksi pelata lautapelejä erikoisoluita siemaillen ja live-bändejä kuunnellen. Radbar on samaa jatkumoa Turun ylioppilastalossa aiemmin sijainneelle S-Osikselle. Tälläkin hetkellä Radbar sijaistee yliopiston läheisyydessä. Sijainnin vuoksi asiakaskunta koostuu pääasiassa opiskelijoista.

TVO tarjoaa punkia ja muuta marginaalimusiikkia

Rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva TVO on keikkapaikka. TVO:ssa on 120 asiakaspaikkaa kahdessa kerroksessa. Baarissa voi käydä kuuntelemassa marginaalimusiikkia useana iltana viikossa. Monet TVO:n esiintyjistä ovat aloittelevia keikkailijoita ja bändejä, jotka ovat vielä tuntemattomia nimiä suurelle yleisölle. Musiikin genret vaihtelevat metallista punk rockiin. TVO:n omistaa ylioppilaskunta ja nimi onkin lyhenne Turun varsinaissuomalaisesta osakunnasta.

Street Bar 95:ssä voi rock-keikan ohessa myös syödä

Street Bar 95 sijaitsee Satakunnantien varrella, muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Se on Turun rock-baareista ehkä vähiten hipsterihenkinen. Ohjelmisto koostuu live-keikoista ja karaoketansseista, ja kerran kuukaudessa esiintyy tanssiorkesteri Väliveto. Muu keikkamusiikki vaihtelee punkin ja perushevin välillä. Musiikin kuuntelun ja tanssin ohessa voi syödä makkaraperunat tai hampurilaisen kaikilla lisukkeilla ja juoda vaikka jonkin erikoisoluen.

Yhteenveto

Whiskey Bar on Turun ainoa baari, jossa pääsee nauttimaan pelkästään rock- ja heavymusiikista. Turun parhaaksi yökerhoksi äänestetyssä Dynamossa soitetaan monien muiden baarien tavoin indie rockia. Baarien esiintyjät ja musiikkityylit vaihtelevat kuitenkin illasta riippuen. Live-esiintyjät voivat olla hyvin erilaisia ja eri musiikkityylejä edustavia, kuten esimerkiksi rap- tai pop-bändejä. Rockin ystävän kannattaakin tutustua illan musiikkitarjontaan eri baareissa etukäteen. Yliopistokaupunkina Turussa on myös muutamia ylioppilasyhdistyksen ylläpitämiä rock-henkisiä baareja. Turun Klubin lopetettua toimintansa sen paikan on täyttänyt monipuolisia live-elämyksiä tarjoava Gong.